Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Εθελοντικός Καθαρισμός του Υγρότοπου Καλύβια

Παραλιακή οδός Ναυπλίου- Νέας Κίου
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου συνδιοργανώνει με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και με την υποστήριξη των Δήμων Άργους, Ναυπλίου, Νέας Κίου, Μιδέας, Νέας Τίρυνθας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας,
Εθελοντικό Καθαρισμό του Υγρότοπου Καλύβια (Παραλιακή Οδός Ναυπλίου- Νέας Κίου) την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 10:30 π.μ. (τόπος συνάντησης ΚΤΕΟ- Υπουργείο Συγκοινωνιών).
Ο εκτεταμένος αυτός παραλιακός υγρότοπος μήκους περίπου έξι χλμ είναι μοναδικός στην Ανατολική Πελοπόννησο. Έχει μεγάλη οικολογική αξία διότι αποτελεί βιότοπο για πολλά υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (περίπου 100 είδη). Συνάμα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά όπως τα φλαμίγκο, τους ερωδιούς, τους κορμοράνους και τους καλαμοκανάδες. Στο μακρύ ταξίδι από το νότο προς το βορινούς τόπους αναπαραγωγής την άνοιξη και αντίστροφα το φθινόπωρο δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν αν δεν εφοδιάζονται με ενέργεια/ τροφή από τους υγρότοπους. Ταυτόχρονα, ο υγρότοπος Καλύβια μπορεί να γίνει πόλος έλξης για να αναπτυχθούν δραστηριότητες (παρατήρηση πουλιών, οικοτουρισμός, αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση) μέσα από ήπιες παρεμβάσεις και πάντα με σεβασμό στην βιοποικιλότητα που φιλοξενεί.

Η αξία αυτού του υγροτόπου επεκτείνεται και στη διαμόρφωση του μικροκλίματος και της ποιότητας των υπόγειων νερών στην περιοχή αυτή και στην αποφυγή πλημμυρών. Πρέπει ο υγρότοπος αυτός να διασωθεί και να απομακρυνθούν σκουπίδια που από την κατάποσή τους κινδυνεύουν άμεσα τα πουλιά.
Η δράση του εθελοντικού καθαρισμού απευθύνεται στους κατοίκους, σε όλους τους τοπικούς φορείς και στην εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς). Καλούμε όλους να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν με πράξεις σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας αυτού του οικοσυστήματος βάλτου – ξηράς – θάλασσας που χαρακτηρίζεται «περιοχή προστασίας της φύσης» σύμφωνα με το ΦΕΚ 396/8-6-99 (άρθρο 3, παρ.Ζ). Μέσα από τη συμβολική αυτή δράση στόχος είναι να προβληθεί μια σημαντική γωνιά του τόπου μας, να αναδειχθεί η ομορφιά του και να αγαπηθεί από τους κατοίκους!
ΚΠΕ Νέας Κίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου