Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντο

Εκδηλώσεις Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Ιουνίου στην Ν Κίο 
Κυριακή 6 Ιουνίου ποδηλατάδα στον Ερασίνο δίπλα στο ποτάμι  
Παιδαγωγική Ομάδα  του ΚΠΕ Νέας Κίου
      
      Στις 5 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να θυμίζει την ημέρα έναρξης των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης της Στοκχόλμης (1972), με θέμα «Το Περιβάλλον του Ανθρώπου».
Το ζήτημα «Περιβάλλον», όμως, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αναδεικνύεται μόνο επ’ ευκαιρία επετειακών εορτασμών. Η διατήρηση και η προστασία του πρέπει, για τον κάθε έναν από εμάς, να αποτελεί καθημερινή πρόκληση και πρόσκληση για  αλλαγή στάσης ζωής, βελτίωση συμπεριφορών, δραστηριοποίηση και συμμετοχή.
Το φετινό θεματικό έτος «Ενέργεια- Ανανεώσιμες Πηγές και Τοπικές Κοινωνίες» που έχει ορίσει η UNESCO στα πλαίσια της δεκαετίας για την Αειφορία  (2005- 2015) είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Το ενεργειακό ζήτημα φαίνεται να εντείνεται με το πέρασμα των χρόνων, οι διαθέσιμοι ενεργειακοί πόροι λιγοστεύουν και η ανάγκη για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Από την άλλη, οι αποτυχίες των Διεθνών Διασκέψεων του Κιότο (1997) και της Κοπενχάγης (2009) και η αδυναμία των χωρών να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία που θα υποχρεώνει κάθε μία να εφαρμόσει πολιτικές και μέτρα  στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, προβάλλει ως η μόνη εναλλακτική που μπορεί να σπάσει το τείχος της αδράνειας των πολιτών και να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.
Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι μια δράση προσανατολισμένη στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών έτσι ώστε να αναπτύξουν μια νέα υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον και να αναδειχθεί πέρα από τη γνώση και η περιβαλλοντική ηθική.
 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου σας καλεί στις εκδηλώσεις που θα  πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 & την Κυριακή 6 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Το Σάββατο 5 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, Περιβαλλοντικές Ομάδες από σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προγράμματα που υλοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2009- 2010, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι χρόνο με το χρόνο περισσότεροι εκπαιδευτικοί και μαθητές αγκαλιάζουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Την Κυριακή 6 Ιουνίου, συμμετέχουμε μικροί και μεγάλοι στη γιορτή του Περιβάλλοντος, απολαμβάνοντας μια βόλτα με τα ποδήλατά μας στον ποταμό Ερασίνο, και δείχνουμε, ότι μπορούμε να χαρούμε τη φύση χωρίς να την επιβαρύνουμε. Η δράση αυτή είναι μια συνδιοργάνωση με το Δήμο Νέας Κίου.
           
Η συμμετοχή όλων μας σε έναν εορτασμό που έχει μεγάλη συμβολική αξία αποκτά μια δυναμική ικανή να ευαισθητοποιεί την κοινωνία.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Σάββατο 5 Ιουνίου
 Γιορτή Περιβάλλοντος στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου


18:30-18:45     Υποδοχή- Χαιρετισμοί

18:45-19:00     Οι δραστηριότητες του ΚΠΕ Νέας Κίου για το
                        έτος 2009-2010.  Βλάχου- Βρέτου Ειρήνη, Υπεύθυνη
                        του ΚΠΕ Νέας Κίου.

19:00-20:45     Παρουσιάσεις προγραμμάτων Π.Ε. με θέμα
                        «Ενέργεια- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  & Τοπικές
                        Κοινωνίες»  από σχολεία του νομού Αργολίδας

20:45-21:00     Παρουσίαση του τριπτύχου  που δημιουργήθηκε
                        στα πλαίσια του θεματικού έτους «Ενέργεια- ΑΠΕ
                        & Τοπικές Κοινωνίες». Βεργοπούλου Σοφία, μέλος

Π.Ο. ΚΠΕ.

21:00-21:15     Aπονομή Αναμνηστικών και Επαίνων στα σχολεία που συμμετείχαν στη γιορτή      Περιβάλλοντος.

21:15-21:30     Μουσικοχορευτικό δρώμενο από το 2ο Γυμνάσιο Άργους.


Κυριακή 6 Ιουνίου- Ποδηλατάδα


10:00               « Με το ποδήλατό μας  δίπλα στον Ερασίνο»

Εξοικονομούμε  Ενέργεια – συμμετέχουμε μικροί και μεγάλοι στη γιορτή περιβάλλοντος- χαιρόμαστε τη βόλτα μας δίπλα στο ποτάμι.
                                                               
Συνεργασία με το Δήμο Νέας Κίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου